Conceptul de "presedinte al tarii", concept care se refera la cea mai inalta, la cea mai importanta functie in Stat (in cazul nostru al romanilor, Statul roman), nu putea sa scape polemicii.
Vigoarea legilor nu sunt puse la indoiala pe perioada existentei lor, vigoarea legilor nu le-o inceteaza decat "abrogarea" lor.
In cei 24 de ani de cand actuala Constitutie (cu revizuirea ei din 2003) este in vigoare, am vazut si auzit multe comentarii care reclamau o anume ambiguitate a Constitutiei in ce priveste atributiile, drepturile si responsabilitatile functiei de Presedinte.
Nu mi-au placut nicicand rastalmacirile de cuvinte, cuvintele trebuiesc in asa fel potrivite incat sa nu lase loc de interpretari, sa nu lase loc adversarului sa patrunda prin nici un fel de "dribling", ca o echipa, in sport, cu o aparare "beton".
Se gasesc in internet tot felul de "surse" in care apare, in care se sustine, ca Romania are un statut, o Constitutie de tara semi-prezidentiala.
Iata aici, sub linkul "Ce fel de republica este Romania" un mic exemplu asupra dezbaterilor asupra temei.
Apoi, iata aici, in imaginea-captura (imagine adusa din pagina Rumania), cum un contribuitor roman (sau mai multi) au contribuit cu informatie care se vehiculeaza pe sub ochii "navigatorului".
Problema nu se pune, atunci cand informatia e buna, dar ce ne facem daca informatia este eronata.
Nu alimenteaza ea eronat, contribuind totodata la perpetuarea eronarii?
Daca da, cine? In favoarea cui?
Voi aduce aici, pe scurt, fragmentele pe care le consider necesare, iar cine vrea sa vada contextul intreg merge la subpagina "Constitutia".
Gasim in Wikipedia, sub denumirea Republica semi-prezidentiala un "corp de text" cu explicatii destul de pertinente asupra acestui concept.
Ca sa poti intelege contextul mai indeaproape, stimate cititor, trebuie sa deschizi fiecare link.
Pentru a ma asigura ca un cuvant nu il scriu eu aici "ploaie" si cititorul il citeste "oaie" am creat fiecarui concept (cuvant sau sintagma, dupa caz) cate o "pagina de precizari".
Acolo unde cuvintele nu mi-au fost de ajuns, am desenat (cu speranta ca serveste) o imagine.
Pentru un text care nu ocupa in pagina nici 10 x 10 cm, eu a trebuit sa fac zeci de pagini, mobilate (cel putin) cu minima indicatie, in asa fel incat sa evit, maxim posibil, "rasucirea, rastalmacirea cuvintelor
Stimate cititor, ca sa ne intelegem romaneste, o sa impartim de aici in jos conceptul "Stat" in doua sub-concepte, explicand cu aceasta ocazie si desenele insotitoare din aceasta pagina:
Avem astfel:
- "Administratia de Stat" (reprezentata in desenul aici prezent de nucleul albastru inchis si notata cu "a"),
administratie constituita din "Presedinte" (notat cu "x") + "cele trei puteri in Stat" (executiva +judecatoreasca + legislativa)
- Societatea civila (reprezentata in acest desen cu "bleu" si notata cu "b")
- "Statul" (tara, natiunea) fiind asta reprezentata suma a + b.
Asta inseamna ca daca "Statul" (tara, natiunea) are 20 de milioane de locuitori, si "administratia de stat" (de la primul pana la ultimul slujbas) numara 1 milion de posturi de munca, milionul asta intra din spatiul"b" in spatiul "a", precum angajatii in schimburile de la rafinarie sau de la uzina, si revenind in spatiul b la fiecare sfarsit de tura, fiind astfel, in aceeasi, 8 ore "functionari de stat" (deservind cetatenii) si 16 ore fiind la randul sau "cetatean normal", "in afara serviciului", deservit si el, la randul lui, de "functionarii in stat" aflati "in serviciu"
Pe mai departe, aceeasi entitate (Stat, tara, natiune) am impartit-o in patru sferturi, trei egale (rezervate celor "trei puteri in Stat) si o a patra rezervata "driver"-ului (presedintelui) care are de condus aceasta
Dupa cum se vede si in imaginea alaturata, care apare segmentata in "babord, tribord si pupa (si ar fi trebuit sa ii apara si "prova"), "capitanul are de mentinut echilibrul intre aceste segmente de asa natura incat sa poata orienta "nava" inspre directia planificata, inspre directia in care majoritatea calatorilor au indicat, la "cumpararea" biletelor ca doresc sa mearga.
Dupa cum am spus in exemplul anterior, "administratia de Stat" e o institutie-nucleu, dar gandindu-ne spre exemplu la "Posta Romana", nu inseamna ca nu are "agentii" in toata tara.
Adica, "spatiul a" si "spatiul b" sunt intr-o continua intrepatrundere, intr-o continua interdependenta, intr-o continua interrelationare, in realitate imaginea fiind foarte fluctuanta, fluctuatie ce nu o pot eu reproduce intr-un desen.
Imi pare rau, de aici in jos nu se vede bine, textul depasind formatul normal si aparand o suprapunere de texte.
Cel putin asa se vede la mine.
Cititorul care are cont google poate incerca sa intre in pagina Democratie obiectivista unde postarea de aici se vede i format normal.
Cel putin asa se vede la mine.
Cititorul care are cont google poate incerca sa intre in pagina Democratie obiectivista unde postarea de aici se vede i format normal.
|
|
No hay comentarios:
Publicar un comentario