viernes, 15 de julio de 2016

Drepturile Omului sinonim cu Impartialitate Juridica

Se intampla atatea in jurul tau, ca un fel de cercuri concentrice in jurul unei picaturi cazute in apa linistita ca oglinda si, cum sa tii pasul cu toate aceste reverberatii?
Mai ieri, revolte prin puscariile romanesti, ieri seara, tragedia de la Nisa, unde este implicata si (vrand/ne-vrand) profesia de sofer.
Intamplari care se alatura altora si altora care radicalizeaza lumea pana acolo ca o imparte in doua tabere, ba cand e vorba de una, ba cand e vorba de alta.
Radicalizarea mai batatoare in aste ultime dispute au asezat lumea intr-o tabara mai putin galagioasa, cea a aparatorilor "Drepturilor Persoanei".

Am scris deja in "Facebook" despre asta, asa ca doar copiez si lipesc si aci, pentru ca eu cred ca e important de precizat ca "Drepturile Oomului" nu este un sinonim al vreunui fel de "acordare de privilegii" ci este sinonim al conceptului "Impartialitate Juridica".





Iata textul din facebook:

Despre "Drepturi", in alt fel.
Vad (nu de-acuma, ci de cand stiu sa citesc) lume care confunda "dreptul" (mai ales cand e vorba sa il acorde) cu "privilegiul".
Dintre toate sinonimele conceptului "drept" (si are destule), omul nost' se opreste la cele mai neadecvate, ocolind cu grija doar pe unul, pe acela denumit "impartialitate".
La impartialitatea asta se refera "Carta Drepturilor Fundamentale".
Despre "drept" desi este pleonasm sa spunem ca este al omului, o facem totusi, si nici chiar facand-o (apasand asa, cu doua cuvinte pe locul unuia) si tot nu reuseste omul (tocmai omul) sa ii inteleaga rostul, spiritul, talcul.
Dar hai sa formulam altfel, ca sa reducem (gandesc eu) "gradul de echivocitate".
Dreptul, este o materie juridica compusa din doua sub-concepte perfect egale in greutate. Aritmetic putem reprezenta conceptul "Drept" ca pe un "intreg" si pe care il notam cu cifra "1".
Orice "1" este egal cu "100%".
Acest 100% pe care il formeaza impartialul Drept, este constituit din 50% "drepturi/beneficii" iar 50% il constituie "responsabilitatile/ obligatiile/ raspunderile".
Hai sa inlocuim acest "1", acest "intreg" cu un sac de 100 de kg in care avem pusi doi sacotei mai mici, din care unul (pe care scriem "drepturi") contine 50 kg de zahar, iar celalalt (pe care scriem "raspunderi") contine 50 kg de sare.
(Sau putem inlocui "zahar" cu "miere" si putem inlocui "sare", cu "fiere", sau putem inlocui "zahar" cu "doctorie" si putem inlocui "sare" cu "indigest".
Ei bine, acum e mai usor, zic eu, de inteles ca cel care cunoaste, si cunoscand, sustine, "Drepturile Persoanei" nu inseamna ca sustine "Privilegiile Persoanei" ci un cumul de "doctorie juridica", cumul din care singurul "doctor acreditat" al domeniului juridic, (adica "Judecatorul") prescrie "retete" . . . pacientilor pe care Viata ii scoate in cale.
Am scris asa pentru a mai reduce din strofocare acelora care in mod obisnuit masoara cu doua ocale, si care pun deliberat in locul cuvantului "drepturi", cuvantul "privilegii", pentru a confuziona lumea, a nu fi respectate drepturile si, in acest murdar mod, a-si trage ei . . . privilegii. 
Politica bre, ce sa-i faci.

No hay comentarios:

Publicar un comentario