Drumul vietii fiecaruia dintre noi este . . . .ca si drumurile ce apar pe o harta rutiera (sau pe una feroviara), cu ramificatii la tot pasul,
Ca in circulatia rutiera clasica, mergi ba alaturi de unii participanti la trafic, ba alaturi de altii, de cand patrunzi in trafic, si pana cand iesi si te duci in treaba ta.
Pe tot parcursul pe care-l faci (parcurs mai scurt, sau mai lung), lucrurile sunt in continua metamorfoza, colegii din trafic schimandu-se in jurul tau dupa cum si tu contribui la modificarea "decorului" din jurul altor participanti la trafic.
"Viermuiala", "furnicaraia" asta este prezenta in toate aspectele Vietii deci, si atunci cand privim lucrurile prin prisma politica.
Zilele astea ale inceputului de iunie 2016, au avut loc "Alegerile locale din Romania", si ca orice eveniment de asa anvergura se converteste intr-un "nod", intr-o intersectie, intr-o ramificatie in fata carora cei ce au venit impreuna pana la acel punct se opresc si incearca sa se puna de acord, bifurcandu-se (trifurcandu-se, etc) drumul, pe unde sa continuie.
Si de-aici motiv de cearta si de paruiala :)
Ei bine, grija mea nu-i tot spectrul politic romanesc ci acea formatiune politica al carui Statut se muleaza cel mai adecvat pe necesitatile si nazuintele mele, fiind in acest caz vorba de PMP.
Un partid politic este totuna cu un vehicul politic", un vehicul politic pe care desi in aparenta . . . nu prea da lumea bani, in acelasi timp toata lumea se bate si se razbate sa prinda loc in el.
Bataia maxima este pentru ocuparea locului de pilot, apoi, pentru locurile din fata, de la geam, ma rog, locurile preferentiale dar, pana la urma bataia e sa prinda care o prinde, loc in el (in vehicul), macar pe scara.
Lucrurile se intampla cam ca in imaginile de mai jos, cu oameni care prind autobuzul, sau cu oameni care raman pe jos, desi au si ei treaba ca toti ceilalti necesitati.
Daca in ce priveste "viata de cu zi", vehiculele au o capacitate limitata de locuri, in ce priveste "vehiculul politic", aici e pe de o parte un pic cam absurd sa te bati ca sa prinzi loc, pentru ca vehiculul politic este elastic, este gonflabil, numarul de locuri crescand sau scazand dupa numarul celor care isi scot "legitimatii de calatorie" pentru acel . . . traseu.
Pe de alta parte (si in acelasi timp) daca privim urmatorul video, ne putem face mai usor ideea, de ce e mai preferabil sa prinzi un loc la varful piramidei si de ce nu, unul din locurile de la baza.
Dar cum nici o piramida nu poate avea, nici baza fara varf, dar nici varf, fara baza, singura modalitate de a o constitui este . . . acceptarea regulii jocului si integrarea in joc pe criterii pe care chiar statutul lui le stabileste.
Piramida sociala nu este atat de vizibila ochiului ca piramida asta de o vedem in acest video, dar chiar de nu e vizibila ea . . . este.
De cand ne nastem si pana cand o mierlim, avem locul nostru in "piramida sociala", locuri pe care unii si le aleg dupa cum si locuri pe care altii sunt impinsi, obligati, constransi prin cele mai variate metode (de la cele mai legale si logice pana la cele mai i-legale si mai ilogice) sa le ocupe.
Cam asta de aci a fost si a ramas imaginea standard, adica cea mai fidela reprezentare a "piramidei sociale".
Piramida sociala este de fapt "o echipa".
Dar termenul de "echipa" este si el un "cuvant polisemantic" (adica un cuvant cu mai multe intelesuri).
Pe de-o parte cuvantul "echipa" desemneaza spre exemplu ansamblul ce il formeaza conducatorul unui atelaj impreuna cu "forta motrica animala"
fara necesitatea vreunui accept din partea acestor indivizi ne-umani inhamati.
Pe de alta parte, echipa inseamna si ansamblul format din cuplul "conducator-forta motrica umana", unde "forta motrica umana" este inhamata la jug, tot la fel cum sunt injugate animalele, dincolo de acceptul sau ne-acceptul indivizilor inhamati.
Un exemplu edificator asupra acestui tip de "echipa" il gasim in secventa din "Ben-Hur" din video-ul urmator:
Apoi, tot "echipa"(4) inseamna si acea echipa la care ne fuge involuntar gandul cand pronuntam cuvantul "echipa", adica "echipa sportiva" (de fotbal, de handbal, de caiac-canoe) sau echipele din cadrul diverselor sectoare laborale ("echipa de constructori" spre exemplu)
Ei bine, acest tip de echipa (4), este o echipa din care poti face parte, ca "membru al fortei motrice" al respectivei echipe, pe baza de "consimtamant dat", cedand "capacitatea decizionala" angajatorului tau iar tu, angajatul intrand sub regim de "subordonare juridica", primit ca contraprestatie a serviciului ce il executi, "salariu" (remuneratie).
Mai urmeaza un al cincilea tip de echipa, unde participarea se face pe baza de voluntariat (pentru actiuni ce nu apartin de domeniul laboral si nu au ca scop beneficiul economic) si pe baza de actionariat (pentru actiuni ce apartin domeniului laboral si au ca scop beneficiul economic)
Atentie! Aceste definitii din aceasta pagina sunt definitii "din memorie" si nu pot fi considerate ca "validate juridic" ci doar asa ca opinii informative.
De-abia de aici incolo revin la titlu si pornesc "compunerea" pe marginea lui (a titlului) pentru ca am avut nevoie, mai intai, de aceasta lunga "introducere la tema".
2016.06.11
Basismul-basist vs basismul-udrist
Scriam azi in facebook:
"Realismul celor ce se bat cu caramida in piept ca ei, de la statutul de "basist", mai departe nu suie, suna cam asa:
PMP este (si el, ca orice partid) echivalentul politic al unei "echipe de club".
"Ratiunea de a fi" al oricarui "club" de genul asta este sa dea . . . liderul echipei nationale.
Ca sa ajungi un asa lider, musai trebuie sa vii din partea unui "club" si la fel, "ratiunea de a fi" a oricarei entitati competitionale este de a-si propulsa jucatorul cel mai competitional.
Basescu este in politi a, incepand cu prima zi de dupa incheierea celui de al doilea mandat, ceea ce Hagi este in fotbal.
Nu-i vorba ca nu stie meserie ci ca regulamentul ii face invalida prezenta in competitie, la nivelul cel mai inalt.
Schimband planul, pe alergarea de stafeta, Basescu a dat maximumul de ture permis, a scos timpi buni, dar cand a ajuns la linia de schimb si a intins obiectul stafetei alergatorului de schimb (Udrea), "basistii" i-au dat peste maini.
Obiectul stafetei sta cazut jos, pe culoarul de alergare, de un an jumate (timp in care celelalte echipe baga . . . "ture avans".
Criteriul in care au numit, la "masa verde" basistii, un alt reprezentant nu a fost si nu este un criteriu competitional si nu vor fi rezultate de divizia A ci doar de B, C, D sau etc.
Poate fi considerat realist un suporter care in 2016 scandeaza venirea lui Hagi la națională?"
No hay comentarios:
Publicar un comentario