lunes, 27 de junio de 2016

Autoritatile romane complica cu vadita intentie votul romanilor emigrati in UE

Accederea la exercitarea acelui drept fundamental numit "vot" votului, este ingreunata de autoritatile romanesti, unui important "corp electoral" (si ma refer eu aici in principal la cam de vreo 2 milioane de persoane, cat era numarul romanilor evadati in Italia si Spania, in anul 2006, an  premergator anului 2007, an in care Romania s-a incorporat in Uniunea Europeana).

Respectiva "ilegala emigrare", s-a facut prin "inchiderea ochilor" entitatilor statale implicate (statele roman cu cei italian, roman cu cel spaniol, si nu cunosc cum si ce s-a intamplat din punctul asta de vedere in relatia statului roman - alte state occidental europene (statul francez, german, etc. )

Procedeul principal folosit pentru aceasta emigrare ilegala era simularea excursiei.
Cerintele obligatorii impuse de acordul din 2002 privind "Libera circulatie a romanilor in statele Schengen impuneau (printre altele) oricarui calator, bilete "dus-intors" obtinute prin cadrul agentiilor de turism abilitate, asigurare de calatorie, asigurare de sanatate, vaucher, invitatie, 500€, etc.

martes, 14 de junio de 2016

Despre abuz, Notiuni juridice importate din Spania.


Nu-i nimeni (sper eu) care sa nu cunoasca semnificatia notiunii de "abuz".
In inceputul asta de iunie 2016, se "trage" cu abuz, in "foc incrucisat" din ambele laturi ale unei imaginare "linii a frontului", o linie a frontului intre "partizanii Democratiei" si intre "armatele regulate ale ne-democratiei".
Fiecare vede filmul cu ochelarii lui, iar mie imi reiese (prin ai mei ochelari) cum ca . . . fiind Basescu, conducatorul moral al "partizanilor Democratiei" (in timp ce vad in Udrea pe "continuatorul lui Basescu"), in timp ce vad in "binomul iohanis-ponta", conducerea bicefala a "armatei regulate a ne-democratiei".

viernes, 10 de junio de 2016

Bășismul-bășist vs bășismul-udrist

2016.05.10
Drumul vietii fiecaruia dintre noi este . . . .ca si drumurile ce apar pe o harta rutiera (sau pe una feroviara), cu ramificatii la tot pasul,
Ca in circulatia rutiera clasica, mergi ba alaturi de unii participanti la trafic, ba alaturi de altii, de cand patrunzi in trafic, si pana cand iesi si te duci in treaba ta.
Pe tot parcursul pe care-l faci (parcurs mai scurt, sau mai lung), lucrurile sunt in continua metamorfoza, colegii din trafic schimandu-se in jurul tau dupa cum si tu contribui la modificarea "decorului" din jurul altor participanti la trafic.

martes, 7 de junio de 2016

Politica-i o profesie

Politica (politica asa . . . in general) este o profesie, iar "Democratia" (gandind in limbajul aerodinamicii) este cel mai perfect (mai eficient, mai aerodinamic) "mecanism social" pe care omul (ca specie) il poate ansambla.

Bineinteles ca omul (la nivel individual) se poate multumi si cu alcatuirea de "mecanisme sociale" cu diverse grade (mai inferioare) de eficienta, dar aceasta multumire e cu atat mai posibila cu cat gradul de ignoranta (de fapt, de "ignoranta politica") este mai mare..

Cultura romaneasca, cernuta prin sita cenzurii vreme de 50 de ani, a crescut ca un maracine enorm si din 89 incoace s-a pus pe rodit.
Si spun asta pentru ca nu gasesti cuvinte pe care sa le spui si sa nu fie prezente da la el, in vocabularul romanesc, decat . . . mai mult coaja, in loc sa aiba si cuvenitul continut.
Ca sa dau ceva exemplificativ despre lumea conceptului "profesie" musai sa "import" de la spanioli. import la care cei mai multi (nefiind tradus) se vor uita ca mâța in calendar si vor pleca . . . cum au venit.
Iata ca exista o chestie numita: Clasificacion Internacional Uniforme de Ocupaciones
Uff! Toata "paranteza" asta, numai din cauza cuvantului "profesie".

lunes, 6 de junio de 2016

Orice tara-i ca o clasa. Ca o clasa scolara

Sunt (pe lumea asta), "clase de 10", "clase de 7", "clase de 5" si etc.
In Romania s-au predat (in planul scolar oficial), toate profilurile scolare posibile si imposibile, mai putin un singur profil, cel numit "Democratia".
Necunoscand partea teoretica a unei materii, nu ai cum si nu ai ce, pune in practica.
Ce medie poate scoate la profilul "Democratie" o "clasa" careia nu doar ca nu i-a fost introdusa in programa scolara materia asta dar, hai sa zicem asa, nu a fost nici adusa, si nici admisa in "bibliotecile publice", bibliografie adiacenta acestei materii.
Democratia este, ca si o limba straina.
Stim (normal sa stim) cate ceva despre limbile straine care se vantura prin sistemul nostru educativ dar nu avem cum sa stim, despre materii, despre limbi, care nu au fost abordate