jueves, 8 de diciembre de 2016

Desconsiderarea "Zilei Constitutiei Romaniei" se face premeditat?

8 Decembrie este, ZIUA CONSTITUTIEI ROMANIEI.

Constitutia Romaniei implineste azi, 8 decembrie 2016, iaca, 25 de ani.
ZIUA CONSTITUTIEI, este (de fapt) cea mai sfanta zi, din zilele anului, si cu toate astea, nu este nici macar inclusa intre cele noua sarbatori publice, nationale.
Cum o fi posibil ca Romania, care se autodefineste (in fata comunitatii internationale) ca "stat laic", sa aibe cuprinse ca "sarbatori publice nationale", sase sarbatori religioase + una ca sarbatoare laborala + una ca zi nationala a Romaniei + una cu "Ziua Unirii", dar nu ii acorde statut de "sarbatoare publica" sarbatoririi zilei sfintei Constitutii a Romaniei?


Priviti (spre comparatie) ce consideratie acorda Spania (si spaniolii) Constitutiei Spaniole:
Constititutia reprezinta pentru o natiune, nici mai mult nici mai putin decat ceea ce pentru corpul omenesc reprezinta "sira spinarii".
Asa cum sira ta a spinarii iti face posibila tie, rectitudinea, (pozitia natural omeneasca pe care o adopta soldatul in armata, la auzirea comenzii "Drepti"), tot asa si Constitutia, este vitala unei natiuni, spre a fi demna.
Constitutia 1991 a Romaniei, intruneste (prin comparatie cu alte constitutii de-ale tarilor civilizate, si prin raportare la Carta Fundamentala a Drepturilor) conditiile de "Constitutie Democratica".
Pentru mine a fost o munca imensa sa "mobilez" o pagina web, cu continutul intreg, si apoi defalcat pe "titluri", pe "sectiuni", pe "capitole", pe "articole".
Nu am reusit (inca)  "mobilarea" paginii, nici cam 30% din cat este nevoie spre a putea declara "mobilatul" incheiat.
Ca sa intelegem mai usor cum vine treaba cu "constitutia" asta, trebuie sa ne gandim la ceva, cum ar fi, "Regulamentul General de Circulatie" si sa intelegem astfel, ca din acest "tom", n-are valoare daca cunoastem un capitol sau altul, ci doar daca il cunoastem si il avem inteles, pe de-a-ntregul.
Si atunci, de ce am fragmentat eu "intregul"?
Pai, pentru ca este nevoie in atat de dese randuri de a focaliza pe un anume articol, sau pe altul, si atunci, in felul in care am organizat eu, se simplifica cautarea articolelor.
In afara de asta, cum nimic nu e perfect, nici "sira asta a spinarii" nu este perfecta, dar indreapta el omul, coroane dentare d-apoi o "amărâtă" de sira a spinarii.
Are, pe ici pe colo, niste "scapari" dar, ca la o casa, sunt defecte reparabile, si nu este atat de grav incat sa trebuiasca a i se aplica solutia "Rabla".
Domnule, clar ca oricui ii pute oranduirea sociala numita "Democratie" ar demola Constitutia 1991 de ai zice ca nici n-a fost, si ar pune in loc o alta "constitutie" care sa consfinteasca o alta oranduire sociala (monarhie,feudalism, sclavagism, comuna primitiva, etc).
Dar pentru a reusi o asa modificare, ar avea mai intai nevoie sa prosteasca Suveranul actual al Romaniei (adica "Poporul Roman") de asa natura incat sa isi dea conditia de "proprietar in casa sa", pe aceea de "chirias in casa altuia".
Libertatea ne-o asigura cunoasterea.
O cunoastere de tip enciclopedic si de un anumit nivel.
In mod normal, materia scolara 1 - 8, cunoscuta si inteleasa in intregimea ei, ar trebui sa asigure oricarei persoane o "cunoastere enciclopedica" cu un volum si de o calitate minim suficienta care face persoana respectiva sa inceteze a se mai cota ca ignorant, trecand linia, gradatia, care il coteaza intre persoanele dotate cu "cunoastere"
Bineinteles ca o "cultura enciclopedica" de nivelul clasei a 8-a, nu este deloc egala cu un nivel de 10, 12 sau mai multe clase, dar, e o baza.
Vorba lunga, saracia omului.
Mai gaseste (cine vrea) alte cele si facand "scufundari" in pagina, pana i-oi spune eu, hopa :)
Una peste alta, din partea mea "La multi ani,

No hay comentarios:

Publicar un comentario