lunes, 28 de diciembre de 2015

Atribut al personalitatii

Scuze pentru ca formatul postarii depaseste formatul normal al blogului. Cititorul care are cont google si vrea sa citeasca aceasta postare in conditii mai bune poate acceseze apasand aici .
Deci:
Atribut al personalității sau, mai corect spus "Atributele conceptului persoană/personalitate".
Subiectul de tratat in aceasta pagina vine din sursa "Atributo de la personalidad" si nu are pana la data asta (28.12.2015) abordare si in limba romană, neputand fi cotata intre informatiile elementare pe care publicul (romanesc) larg sa le poata accesa usor.

Aici se poate vedea ca nu exista abordare in limba romană a subiectului la momentul cand eu l-am luat in discutie





 Reprezentare personala a conceptului "atribute ale conceptului persoana".
Fiecare segment atributiv inseamna 1/6 dintr-un intreg (dintr-un 100%), din intregul care inseamna conceptul "persoană" si lipsa oricarui atribut distruge sensul acestui concept (il lasa fara sens) 
Aici se pot vedea cateva dintre abordarile cel mai apropiate de subiect, care ies cel mai repede la lumina in urma cautarii cu formule ca "atribut al personalitatii", "atribut personalitate", "atribut al conceptului persoană" si alte.
 Nombre = Nume; Capacidad = Capacitate; Domicilio = Domicilio; Nationalidad = Nationalitate; Patrimonio = Patrimoniu; Estado civil = Starea civila


 Text conform cu informatia din pagina sursa


 Nombre = Nume
 Capacidad = Capacitate;
 Domicilio = Domicilio;
 Nationalidad = Nationalitate;
 Patrimonio = Patrimoniu;
 Estado civil = Starea civila
Traducere si adaptare admin

  În Drept, atribute ale conceptului "personalitate" sunt, acele proprietăți sau caracteristici, proprii conceptelor "persoană fizică" sau "persoană juridică", ca "subiecte juridice titulare de drepturi".
 1. Caracteristici;
 2. Atribute ale conceptului "
persoană".

 Caracteristici:
sunt necesare; in lipsa lor nu exista persoana;
sunt unice; nu poate exista decat un singur atribut din acelasi ordin;
sunt inalienabile: sunt afara din conceptul "comert", nu se pot transmite prin nicio actiune sau negociere juridica;
- sunt 
imprescindibile; nu se dobandesc si nu se pierd cu trecerea timpului;- sunt irenuntiabile: nici titularii acestor atribute nu pot renunta la ele de forma unilaterala, nici autoritatea publica nu poate stabili vreo sanctiune ce ar implica eliminarea vreunuia din din ele.
sunt inembargabile: nu li se pot pune embargou.

 Atribute ale conceptului "personalitate"
 
Nume. In ce priveste "persoana fizica" corespunde grupului (ansamblului) de litere si de personalitate care serveste identificarii individuale a unei persoane.In ce priveste "persoana juridica", numele corespunde "marcii inregistrate" sau/ si denumirii. Capacidad. Reprezinta aptitudinea posedata de persoana fizica de a fi "subiect activ" sau "pasiv" in cadrul relatiilor juridice.
E de facut distincție între "
capacitatea juridică (sau "capacitatea de a dobandi drepturi", capacitate care se dobandeste deodata cu nastere si se pierde deodata cu decesul), imprescriptibila, imuabila, inalienabila, si de ordine publică" și "capacitatea de acționare (sau de exercitare concreta a drepturilor)", capacitate care poate fi de tip limitat, parțial și variabil.
Este o normalitate faptul ca legislatiile stabilesc cazurile/ situatiile în care o persoana fizica poate fi declarata (printr-o hotărâre judecătorească), in incapacitatea de a se putea guverna singura, pe fondul vreunei infirmitati (persistente) de caracter psihic sau fizic.

În ce priveste persoana juridica capacitatea de a fi "subiect de drepturi și obligații" este determinata de dobandirea (de catre ea) a "obiectivului social propus" si, obligatoriu, aceasta capacitate se exercita (atat judiciar cat si extrajudiciarprin intermediul uneipersoane fizice.
Domiciliu. In ce priveste conceptul persoana fizica se referă la locul de permanență domiciliară a persoanei,
În ce priveste conceptul persoana juridica conceptul domiciliu face referinta la locul fizic în care aceasta persoana juridica isi are domiciliul fiscal.
Nationalitate. Este legătura juridică existenta intre o determinata persoană si unul (sau mai multe) determinate State.
Patrimoniu. In ce priveste conceptul persoana fizica este vorba despre ansamblul de drepturi și obligații care sunt susceptibile a avea valoare din punct de vedere economic. 
 În ce priveste conceptul persoana juridica, este vorba despre "mijloacele (de productie) legale" care ii permit realizarea declaratelor scopuri. 
Patrimoniul poate fi "patrimoniu material" si/ sau "patrimoniu moral"
Starea civila. Atribut exclusiv al conceptului "persoana fizica", constand in situația particulară a oricarei determinate persoane in raport cu conceptul familie (a lor familie, bineinteles), in raport cu Societatea și in raport cu Statul.

No hay comentarios:

Publicar un comentario