viernes, 30 de octubre de 2015

Politica, explicata altfel

Tumulturile vietii nu ma lasa sa mentin un fir al discutiei in acest blog, asa cum as fi avut nevoie sa mentin. Lucrurile, asa cum se intampla ele, ma obliga sa ma abat de la traseu.
Dar, paguba e a mea. Mai ales a mea.



Incepusem un raspuns (imaginea notata cu "1") la o postare in facebook (pe care am captat-o si am adus-o aici alaturi), la un "concurs de interpretari" pe, si despre, recentul discurs al Elenei Udrea in Parlament, si pe care discurs fiecare si-l traduce pe limba lui.
Aici, dau si eu traducere nu doar "pe discurs" ci pe un context mai larg, dar cu pornire de la acel discurs.

Am adus aici o captura notata cu "2", cu un text postat de
cineva din lista mea de prieteni si care reflecteaza cuvinte ale lui Grigore Cartianu.

Astfel ca incepusem eu sa zic asa:
Nu mai interpretati aiurea cuvintele, mai inainte de a intelege "politica" ca pe "un altfel de sport" (iar fotbalul este cel mai concludent (si) datorita amplorii fenomenului).
Ca sa poata fi inteles intregul context trebuie sa despartim lucrurile in doua parti distincte.
De o parte punem lucrurile ce apartin de conceptul "politica" ("viata in stadion", cu tot ce cuprinde ea dupa ce s-au inchis portile stadionului in urma ta, lasand "socialul" afara, iar pe de alta parte lucrurile ce apartin de conceptul "social", social in care ne reintegram toti cei ce am fost "inauntru", odata ce iesim pe portile stadionului (ca orice am iesi: ca jucator, ca spectator, antrenor, arbitru, ziarist, etc).
Deci, pentru ce se desfasoara "in stadion", stim cu totii cine arbitreaza "viata stadionului" (deci, nu meciul in sine ci intreaga manifestare) iar pentru ce se intampla "afara din stadion", sunt alte institutii (foruri).
Dar hai sa las fotbalul la o parte, ca pentru multi, nu am reusit sa fac inteleasa aceasta comparatie (acest "demo") si hai sa luam "raliul de formula 1) ca element de comparatie, pentru comparatia cu conceptul "politica". 

Ajuns aici, mi-am dat seama ca i-ar ma intind la vorba si, am adus textul in lucru, aici (in blog)
Iar ajuns aici, am mai facut un desen pe care sa se sprijine mai usor, spusele mele:
Am redus la abstract "Pamantul", "viata sociala" si cateva activitati umane din cadrul vietii sociale.
Fiecare activitate umana se suprapune mai mult sau mai putin "vietii sociale", dar 100% nu s-a suprapus (si nici nu se va suprapune vreodata) doar vreuna.
Aici nu o sa folosesc in comparatia mea decat elementele care apar in desen ca "Rally" si ca "Viata sociala".

Conceptul "Viata sociala" (sfera sociala) este opusul conceptului "Viata privata" (sfera privata).

Ca si sportul denumit raliu, ca si sportul denumit fotbal, ca si "sportul" denumit religie, si "sportul" denumit "politica" se desfasoara in sfera separata (personalizata) de viata sociala.,

Am zis ca folosesc drept element de comparatie
conceptul "Formula 1" dar am sa folosesc conceptul "Rally".
In putine cuvinte, un rally este o competitie care se desfasoara pe un spatiu (delimitat) pe care se desfasoara in mod normal "viata sociala" dar, care spatiu, se inchide (se separa) special pentru competitia in cauza.
Avem pana aici un "numitor comun" extrem de important in ecuatia noastra, si anume ca atat conceptul "rally" cat si conceptul "politica" apartin conceptului "competitie".

Si acum venim la cuvintele Elenei Udrea, care asta vroiau sa transmita; in competitia politica nu trebuie sa se amestece (cum nu se amesteca nici in competitia automobilistica) aceleasi organe care arbitreaza in "viata sociala".
Nu ar fi absurd daca avand aceasta filmare pe masa, un agent de circulatie ar stabili o amenda, o suspendare de carnet sau inchisoare, pentru ca soferul acestui autoturism nu respecta regulile de circulatie stabilite pentru circulatia pe drumurile publice?

Deci, una-i una, alta-i alta.
In cadrul "vietii sociale" avem trei puteri distincte: executiva, legislativa si judecatoreasca.
In ceea ce spune Udrea, vrea sa atraga atentia ca "executivul" si "judecatorescul" calca in terenul "legislativului", influentand astfel, competitia (competitia politica).

Aduc aici un video extrem de exemplificativ pentru prezenta tema.
Este absurd ca politia, procurorii sau judecatorii sa intervina aici, daca in  ceea ce face pilotul (Carlos Sainz) si copilotul (Luis Moya) si apartine competitiei (ca a circulat "ca la raliu, ca a lovit o oaie, ca a circulat mai apoi fara frane, etc).


In cadrul competitiei "face legea" forul suprem al competitiei respective (Federatia Nationala de . . .), prin abilitatii sai.
Nici vorba sa nu intervina puterile "vietii sociale", in situatia in care accidentul se petrecea in afara cadrului competitional (chiar daca masina si pilotii erau aceiasi).

Iata aici inca un video care arata ca fiecare competitie are particularitatile sale, si ca aceeasi persoana intra sub jurisdictia forurilor superioare copetitionale, cand ocupa functia competitionala, si in alt fel daca ocupa aclasi post dar in afara timpului, spatiului sau timpului si spatiului competitional.


Nu e usor oricui de "separat apele" intre cele doua "sectiuni", si cu atat mai greu, cand vorbesti de politica, de soferia profesionista si de ceea ce denumim "prostitutie" datorita invizibilitatii liniilor de demarcatie intre acestea si "viata sociala.

Deci Elena Udrea, prin cuvintele ei, nu tine nici partea lui Ponta, nici pe a lui Oprea si nici pe a altcuiva, ci doar spune ca in ringul de box departajarea intre jucatori (clasificarea lor) sa rezulte din box, in fotbal, din fotbal, in politica, din politica si . . . repet, fara imixtiunea forurilor "vietii sociale"
in vreo competitie (automobilistica, fotbalistica, politica, religie) institutionala/institutionalizata.


PS. In ce priveste conceptul "politica", aici forul suprem, judecatorul, este "corpul electoral". 
Cazul lui Orban (cand acesta a lovit pe cineva cu masina), este un exemplu de fapta petrecuta in afara arenei politice, in afara "serviciului politic" si atunci Justitia avea de ce pedepsi "fateta civila" a personajului Orban.




No hay comentarios:

Publicar un comentario