jueves, 29 de octubre de 2015

Politica

Politica este totuna cu "a filozofa", cu "a cugeta", cu "a rumega lucrurile".
Politica poate fi "politica buna" (cea care genereaza "pace") si "politica proasta" (cea de "razboi", de "conflicte").
Si in politica, ca si in filozofie, sunt patru grupe. 
Doar putini (grupa 1) sunt "creatori" / "producatori", multi (grupa a 2-a) sunt "propagatori" ai filozofarilor celor din prima grupa, o imensa parte (grupa a 3-a) sunt "consumatori", iar celei mai mari parti (grupa a 4-a), i se potriveste cel mai bine diagnosticul de "autism politic". 


 Pun aici (pe de o parte) versiunea spaniola (gazduita de cea mai cunoscuta si mai accesibila enciclopedie din toate timpurile; Wikipedia) si (pe de alta parte) traducerea/ interpretarea/ adaptarea mea (admin), pentru ca asa se poate urmari mai usor gradul de fidelitate al traducerii (pe de o parte) si pe de alta parte se poate face mai usor o oglindire a acestui tandem cu versiunea in romana gazduita de aceeasi wikipedia.
Astfel, cine vrea, gaseste la locul lor, atat versiunea in spaniola a conceptului "Politica" cat si versiunea in romana a aceluiasi concept, si poate, din toate trei versiunile sa  extraga o mai elaborata concluzie.

 Abia mai apoi, dupa ce termin de facut traducerea, voi adauga (in josul ei)  si consideratii de-ale mele despre acest subiect.
 In toate cele din viata, intotdeauna am fost (infinit mai mult), preocupat de fond (de "fondul problemei") decat de forma. Preocuparea mea de capatai  e sa incerc sa pastrez "sensul" mesajului transmis de versiunea spaniola  si, mai degraba sa ii adaug valoare (decat sa-i pierd) la capitolul asta.

                   Versiune wikipedia                          Interpretare admin.
 La política (del latín politicus y ésta del griego antiguo πολιτικός 'civil, relativo al ordenamiento de la ciudad o los asuntos del ciudadano') es
una rama de la moral que se ocupa de la actividad, en virtud de la cual una sociedad libre, compuesta por personas libres, resuelve los
problemas que le plantea su convivencia colectiva. Es un quehacer ordenado al bien común
.
 Politica (din latinescul "politicus", ca și din greceasca veche πολιτικός  "civil", relativ la rânduiala /organizarea/ sistematizarea localitatii [urbanism] si ale problemelor cetateanului) fiind o ramură  morală care se ocupa cu activitatea în virtutea careia, o "societate liberă", compusă din "persoane libere", da rezolvare problemelor pe care le ridică actul de "conviețuire colectivă". Este o activitate destinată/(focalizata asupra) "binelui comun"No hay comentarios:

Publicar un comentario