jueves, 26 de noviembre de 2015

Promisiune (legat de promisiunea lui Basescu).

Umbla si zilele astea prin targ, vorba, ca meseriasii romani ai Justitiei au deschis, sau deschid, sau vor deschide, dosar lui Basescu pentru ca a promis verbal ceva si apoi s-a razgandit.
Mie mi s-ar parea penibil ca tocmai integranti ai Justitiei sa nu stapaneasca valorile conceptului "contract",
Dar, pana la "proba contrarie" (pana avem un raspuns cert, evident, despre cum stau de fapt lucrurile), am sa pun aici, in pagina, cateva randuri "plagiate" din cartea "Dictionar de filozofie Oxford", care spun despre "Promisiune" asa cum se vede mai jos:

martes, 24 de noviembre de 2015

Lucy, are impliniti 3,2 milioane de ani

Azi (24/11/2015) pagina de pornire Google a marcat a 41ª aniversare a descoperirii scheletului botezat "Lucy".

Pentru ca in wikipedia nu exista o varianta si in limba romana, am sa incerc sa traduc eu si sa incerc astfel sa maresc numarul celor care afla ca omul se razbate sa supravietuiasca pe aceasta planeta (pe care tot noi oamenii o botezaram, "Pamant"), de vreo 3,2 milioane de ani.

lunes, 23 de noviembre de 2015

Psalmul 48 (sau 49) al lui David

Spunand mereu (pe orice canal media ajung sa spun), ca limba romana e grav bolnava, ca a fost bagata ca pe o linie moarta de pucistii anilor 1945 si negasind deloc auditoriu, am ales (manat si de intamplarea ca cineva a publicat pe facebook "psalmul 48") sa fac o paralela intre mai multe surse spre a se vedea existenta sau nu a similitudinii intre felul cum percepe romanul, un lucru, si cum il intelege acelasi lucru "restul lumii".
Biblia, aritmetica, Declaratia Universala a Drepturilor Omului si Regulamentul de circulatie este la fel, in principiile lor, in toata lumea.
Eu m-am lovit insa, in incercarea mea de a-mi apara pielea, de aceleasi probleme ca si in tema de fata, pentru ca noi romanii umplem pagina cu vorbe, creand impresia ca vorbim toti de mere dar in realitate, sub acelasi titlu, romanul . . . baga texte.
In nici o traducere, nu se poate reproduce fidel forma, dar sensul cuvintelor, talcul povestii, trebuie sa respecte sensul cuvintelor, talcul povestii textului patron

domingo, 22 de noviembre de 2015

Asistența socială


Poartă-te cu subalternii tăi așa cum iti doresti să se poarte superiorii tăi, cu tine (Compórtate con tus inferiores como quieras que se comporte contigo aquellos que se hallan por encima de ti). Seneca


 El trabajo social es una profesión basada en la práctica y una disciplina social que promueve el cambio y el desarrollo social, la cohesión social, el fortalecimiento y el bienestar social de las personas. Los principios de la justicia social, los derechos humanos, la responsabilidad colectiva y el respeto a la diversidad son fundamentales para el trabajo social.  Conceptul de "asistență socială" este o activitate profesională bazată pe o practică și pe o disciplină socială care promovează evoluarea, dezvoltarea , coeziunea, consolidarea și bunăstarea socială ale persoanei. Principiile conceptelor "justiție socială", "drepturile omului", "responsabilitate colectivă", "respectul diversitații" sunt fundamente ale conceptului de "asistență socială".

 Dupa cum se vede, intr-un text atat de mic apar foarte multi termeni care nu au termeni corespondenti in limba romana in cea mai la indemana enciclopedie, contemporana noastra wikipedia.
Am ingrosat eu in definitia spaniola, termenii care lipsesc cu desavarsire (trabajo socialcohesion socialbienestar socialjusticia socialresponsabilidad socialdiversidad cultural) si este de neinteles ce fel de dialog social putem intretine noi romanii cata vreme in spatele unui enorm numar de termeni nu exista acele explicatii minim necesare care sa faca ca "vorba goala" sa fie "cuvant plin".

Relationat cu termeni ca "subalterni", "superiori", vezi Jerarquia

Mai multe . . .

miércoles, 18 de noviembre de 2015

Cerinte pentru functia de politician

Politicianul (ca si sportivul, ca soferul, ca solistul de muzica, etc), este de cinci categorii:  "angajat", "amator", "chibit", "pasager", "afon".
Asa am identificat eu, in baza propriilor perceptii, cinci clase, pe care hai sa incercam a le defini:

 - politician angajat; actor politic confirmat asa de votul electoral si care primeste remuneratie pentru "rolul politic" pe care electoratul l-a angajat (ca; presedinte de statsenatordeputat, primar, consilier)
 - politician amator; actor politic care joaca rol de . . . "membru cotizant" sau "simpatizant cotizant" intr-un "partid politic in activitate" (partid valid din punct de vedere juridic).
 - microbist (chibit) politic; spectator politic (wiew-spectator, tele-spectator) care "traieste faza" din "tribuna" (din tribuna reala sau din tribuna virtuala) fiind conectat cu doua (auzul si vazul) din cele cinci simturi naturale, tot timpul la "viata politica";
 - pasagerul politic; persoana majora si cu discernamant care intervine sporadic / rar (mai mult in ziua votului, prin actiunea de a vota);
 - afonul politic; persoana majora si cu discernamant, dar complet neatrasa de viata, de fermentatia politica (echivalent al "mireanului" in religie).

martes, 17 de noviembre de 2015

Udrea vorbeste o limba necunoscuta romanilor; democratia

Elena Udrea vorbeste o limba necunoscuta multor oameni, fie ei de unde-ar fi, dar restrangand vorbirea la natiunea romana, e de spus ca putine persoane vorbesc "pasareasca" asta.
Nu pentru ca ar fi vreo limba complicata, ci pentru ca romanul, are impresia de cand se naste ca . . . deja o stie, si atunci nici macar nu catadicseste sa-i parcurga textul, nu mai zici sa o invete.

Dar, hai sa incercam o recapitulare:

domingo, 15 de noviembre de 2015

Viata e ca sahul. Sau invers

Ca si in cazul conceptului "sah", si in cazul conceptului "Viata (social-umana)" prima conditie pentru "a sti jocul" este . . . sa ii inveti regulile de baza.
Mai apoi, pierzi-castigi . . . jucator te numesti.
Nu inseamna (spre ex) ca daca inveti sah, si castigi (in mod obligatoriu) orice partida ai disputa, dupa cum, pierzand partida dupa partida, nu inseamna ca "nu stii sah"..

Acelasi principiu functioneaza si in cazul Democratiei.
Adica, pentru a putea macar vorbi de ea (nu mai zic "sa o si traiesti"), musai mai intai sa ii inveti teoria.

Sunt reticent in ce priveste Ciolos.

Suntem contemporani unor timpuri in care a inventa roata, e o pierdere de timp.
Oricare dintre noi (oamenii), indiferent unde ne aflam pe planeta asta in momentul in care facem vorbire, avem de jur imprejurul nostru un . . . orizont.
Un orizont inseamna un cerc la care raza este cu atat mai mare cu cat intre talpile si crestetul capului tau ai inghesuit mai multa "cunoastere".
Dar indiferent cat este de mare raza orizontului personal, cercul descris tot 360º are.
Astfel ca noi oamenii, cand vrem "sa ne purtam pasii", spre unul anume dintre cele 360º ale cercului, vrem nu vrem, tot o luam.

miércoles, 11 de noviembre de 2015

Ce este (in opinia mea) Democratia?

In lumea romaneasca, o anumita parte a acestei lumi (parte iesita in evidenta mai ales prin personajul "Ponta"), a fost in mod deliberat bulversata (lovita in moalele capului), in primul rand politic, si . . . bulversata umbla. Ponta a mizat pe absurdizarea a tot ce misca si, eu unul nu pot zice ca in proportie de 95%, nu i-a iesit.
Democratia este un "deziderat uman", este acea conditie in care (facand analogie cu circulatia rutiera), s-ar produce cele mai putine accidente intre indivizii aceste specii (cea umane).
Democratia (ca orice alta "oranduire sociala") nu este un "stadiu obligatoriu" ci este un stadiu social, un stadiu care poate fi atins (ca orice "stadiu social) doar "prin vointa majoritara".

lunes, 9 de noviembre de 2015

Re-definiri necesare la limba română

Initial, ideea mi-a fost sa apelez pentru denumirea acestei pagini la cuvantul compus "bibliofilie" dar in final am optat la a ma ajuta cu ajutorul cuvantului compus "biblioraft"

Am despartit . . . (strategic), acest "cuvant compus" . . . numit "biblioraft" in cele doua parti componente ale lui ("biblio" si "raft"), atat pentru a nu alungi interfatapaginii de introducere cat si dintr-o gramada de alte motivatii.
Am facut (astfel) "rafturi", pe care in primul rand eu, le identific mai usor, si asez astfel articolele mai organizat, stiind apoi unde sa intind mana sa le iau cand am nevoie de unul sau de altul dintre ele.

Politica si Religia

Politica si Religia reprezinta "partile principale" (doua sectiuni), ale unei aceleiasi materii: "filozofia".

Religia se afla in situatia "primului nascut" in timp ce Politica se afla in situatia celui de-al doilea nascut.
In mod logic, cele doua tipuri de filozofie nu ar avea de ce sa se bata intre ele, netintind amandoua aceeasi destinatie (Religia cautand "raiul" in Cer, in timp ce Politica cauta "raiul" . . . pe Pamant).

Numai ca, in realitate, "formatorii de opinie" (indiferent filozofia) isi folosesc (de cand lumea) adeptii spre a subjuga adeptii de alte orientari filozofice decat ei, asa ca ne-mai-stiindu-se ce a fost mai intai; "victima" sau "agresorul" s-a creat un "cerc vicios", un cerc carora unii incearca sa il opreasca din rotirea lui, iar altii ii alimenteaza aceasta invartire.
.
Nici Religia si nici Politica nu sunt "filozofii unitare", 
Religia are o "lista a religiilor" destul de stufoasa, iar Politica nu se lasa nici ea mai prejos avand si ea o "lista a politicilor" care se incadreaza tot la . . . "stufoasa"

domingo, 8 de noviembre de 2015

Masurarea cuvintelor

Nu o data ne-a fost dat sa auzim, in viata, invitatia facuta de careva . . . altcuiva, de a-si masura cuvintele (adica ceva de genul:: "Ia mai masoara-ti cuvintele!" . . .)

Ei bine, imi veni mie in gand o traznaie, vazand eu goliciunea cuvintelor romanesti, in comparatie cu cele din alte limbi (eu am masurat in primul rand cu spaniola, in al doilea rand cu engleza, dar au fost cuvinte-baza, precum cuvantul "paine" despre care am vrut sa stiu cum ii zice in toate limbile pamantului si sa vad si cat anume are tratament in limba respectiva, asa, ca sa-mi fac idee de saracia sau de bogatia din limba respectiva pentru ca . . . cultura, are mare legatura si cu "buna" sau cu "proasta" . . . stare.

jueves, 5 de noviembre de 2015

Despre "Alegeri anticipate"

Despre conceptul "elecciones anticipadas" am gasit destul de putine referinte in enciclopedia de limba spaniola, mai bine zis am gasit niste referinte asupra conceptului "Guvernul in minoritate".
 Acest concept are traducere in 27 de limbi, printre care si in engleza (Minority government) dar nu si in romana.
 In schimb exista (surpriza neobisnuita) conceptul "Alegeri anticipate" are o sectiune destul de bogata in limba romana, are si in engleza (Snap election), dar (era important pentru mine), nu are in spaniola.
 Despre "Guvernul in minoritate" vedem in captura de mai jos, cateva referinte. Despre "alegeri anticipate" gaseste cine vrea, apasand link-ul deja indicat.

Despre conceptul "Gestiune"

Gestiunea (management-ul) reprezinta asumarea și exercitarea responsabilităților 
asupra unui . . . (tehnologic) proces (adica "unui set de activități"), ceea ce include:

Preocuparea pentru existenta resurselor și structurilor necesare pentru ca ea (gestiunea) 
sa poata avea loc (sa aiba "ratiunea de a fi, a propriei sale existente").
Coordonarea propriei activități, actiuni (și a interacțiunilor ce decurg, ce ii corespund).
- Predarea ("darea de cont") conturilor, in fata (catre) evantaiului de "părți contractual-interesate", 
care monitorizeaza efectele procesului gestionar aflat in desfasurare.

De asemenea, se înțelege prin "gestiune" si intregul set de pasi (de formalitati) de realizat,
pentru obtinerea scopului propus de insasi ratiunea de a fi a acelei gestiuni.

Guvernarea este gestiune

Guvernarea este acelasi lucru cu conceptul gestiune.
Ponta a condus Societatea spre anarhism si a obtinut de la Societate exact ceea ce si-a  propus, exact ceea ce si-a dorit; adica absurditatea, pierderea ratiunii.
A condus deliberat spre situatia de i se lua gestiunea din brate, cu forta, nu pe cale institutionala si ca atunci cand un angajator iti desface contractul de munca prin decizie unilaterala, exonerandu-te astfel, de vreo responsabilitate ca "cealalta parte a contractului".

miércoles, 4 de noviembre de 2015

Presedintele jucator

Multa cerneala a mai curs pe tema asta, multi l-au mai blamat pe Basescu pentru afirmatia asta, dar in final, imensa majoritate a ramas tot in ceata, dovada ca a dat in branci sa duca in turul doi al alegerilor prezidentiale, doi dintre cei ce au luat in batjocura, sintagma de "presedinte jucator" (adica pe ponta si pe iohanis).
Intelegem, mai aproape de adevar, daca privim cele trei puteri in stat (legislativul, executivul si judecatorescul) ca pe trei cai, ai unei "troika"

lunes, 2 de noviembre de 2015

Violatiune, violare, viol

 Conform DEX: violațiúne

 Viol, violare, violațiúne 
 O tema grea si . . . cam tabu, prin vocabularul romanesc.
 In ce priveste "violatiunea" vocabularul romanesc post 1945 foloseste mai ales termenul "viol", termen care
 este perceput pana la sinonimie (fiind  confundat aproape automat) cu sintagma "viol sexual".
 Iata aici, am adunat pe o singura pagina o multitudine de termeni relationati strans cu tema "viol / violare
 /violatiune", termeni a caror definire si explicare, mai degraba lipsesc din vocabularul romanesc, decat fac 
 act de prezenta.
 Eu am propria "foaie de parcurs" in ce priveste introducerea in "prelucrare" a termenilor, dar daca cineva 
 doreste sa ii traduc vreunul mai degraba, sa dea vreun semnal, si incercam :)  

domingo, 1 de noviembre de 2015

Doliul național si arborarea în bernă

Doliul național reprezinta "ziua" sau "grupul de zile" dedicate activitatii de doliu, de comemorare sau de reflecție a unei morti de interes pentru întreaga țară sau cu ocazia organizarii vreunui eveniment comemorativ  a acesteia.
Acest doliu este, de obicei decretat de către guvernul țării în cauză, și este respectat de majoritatea populației.