domingo, 15 de noviembre de 2015

Sunt reticent in ce priveste Ciolos.

Suntem contemporani unor timpuri in care a inventa roata, e o pierdere de timp.
Oricare dintre noi (oamenii), indiferent unde ne aflam pe planeta asta in momentul in care facem vorbire, avem de jur imprejurul nostru un . . . orizont.
Un orizont inseamna un cerc la care raza este cu atat mai mare cu cat intre talpile si crestetul capului tau ai inghesuit mai multa "cunoastere".
Dar indiferent cat este de mare raza orizontului personal, cercul descris tot 360º are.
Astfel ca noi oamenii, cand vrem "sa ne purtam pasii", spre unul anume dintre cele 360º ale cercului, vrem nu vrem, tot o luam.



Eu, am treaba spre un anumit punct.
Nu e important pentru nimeni altul, in afara de mine, spre care punct anume.
Nu oblig pe nimeni sa opteze a merge spre acelasi punct cu mine dar, eu trebuie sa fiu informat corect incotro ne deplasam. Iar cei care se apropie de carma vasului asta (caruia ii suntem toti romanii, pasageri), acela trebuie sa-si faca cunoscut punctul de pe cerc pe care tinteste sa-l atinga, si atunci eu stiu daca actiunea lui este favorabila vietii mele sau daca, actiunea lui imi vine impotriva.

Indiferent cine e el, si oricat nu ar dori sa spuna, decat orb daca esti, nu-l vezi incotro isi poarta pasii.
In politica, ca in duel, se saluta aratand pe fata arma cu care combati. Altfel nu esti ceea ce se cheama "cavaler onorant".

Oamenii care isi baga nasul in politica fara a-si declina "culoarea", sunt cei mai periculosi.
Rationamente, filozofii noi, pentru a argumenta de ce este mai buna o directie sau alta, nu exista (sau, in cazul in care inventezi vreuna noua, daca vrei sa o pui in aplicare, trebuie o asezi pe masa, sa o expui).

Guvernul, reprezinta pentru Parlament, ceea ce pentru organismul uman reprezinta mana.
(Parlamentul este o medie aritmetica a mintilor celor ce l-au votat. 
Ca este o medie mai mare sau mai mica, este o alta poveste, dar a nu respecta Parlamentul inseamna a nu respecta acea majoritate care l-au votat.
Eu sunt "udrist" iar Parlamentul actual, este constituit atat de nefast, de alt tip de alegatori decat de alegatori "udristi".
Cu toate astea, "udristul" da respect si consideratie Parlamentului, asa cum el este).
Guvernul este instrumentul prin care Parlamentul isi traduce in concret (in fapt) idei pe care el insusi (Parlamentul) le elaboreaza.
"homo politico"
 Guvernul nu poate fi emanatie a altei entitati in afara de Parlament (pentru ca atunci nu ar insemna decat "lovitura de stat").
Vad pe Facebook o multime de sprijinitori ai "tehnocratiei".
Hai sa dezvoltam un pic ce inseamna asta.
Politica inseamna "filozofie".
Filozofia inseamna de fapt "rumegare (a lucrurilor)", batere cu capul de masa in vederea gasirii de solutii optime necesare infruntarii obstacolelor pe care aceasta "continua si ireversibila expeditie" (care este Viata) ni le pune.
Viata este mult mai ampla decat viata noastra social-umana.
Desi in aparenta nu se vede, in realitate "omul" s-a izolat (ca Robinson Crusoe) de Natura, de cateva mii de ani.
Putem vorbi de "viata in cetate" (de la care ne vine si denumirea de "cetateni") si de "viata in totalitate". Este adevarat ca zidurile cetatilor nu au fost intotdeauna ziduri palpabile, dar hotarele, fiecare in localitatea lui, stie care sunt, si ca daca ar umbla lupii, ursii sau alte lighioi in interiorul acestui hotar, nu e la fel de normal ca atunci cand lighioile umbla prin padure.

"Vederea (viziunea) politica"
Pentru "viata in cetate", tehnocratii sunt apti, fiind vorba de gasiri de solutii la probleme reversibile (ca un "mecanic de intretinere", mecanic care nu inventeaza motorul ci intretine ceva deja inventat).
Adica, tehnocratul nu are de descoperit (expeditional) o solutie noua (o noua America) ci . . . de facut naveta.
Tehnocratul este conjugabil cu "vederea, de la firul ierbii" (street wiew), in timp ce omul politic este conjugabil cu ceea ce spaniolii numesc "la vista del pajaro"
"Vederea (viziunea) tehnocrata"


Aici alaturi am adus o imagine capturata  cu
Google Street Wiew, imagine elocventa pentru ceea ce inseamna "vedere de la firul ierbii".

Definitia urmatoare:"Există oameni nativamente dotați pentru activitatea filozofică, dupa cum există si oameni, privați de aceasta dotare naturală.
 - dezvoltarea acestei capacități native, fară profesor, caracterizează "filozoful autodidact"; 
 - cultivarea sistematică a filozofiei (prin deprinderea ei de la alții), originează apariția "filozofului de profesie" (între "filozofii de profesie", doar foarte puțini sunt "creatori", majoritatea fiind doar recitatori sau propagatori, ai doctrinelor filozofice create de alții)" ar trebui sa ne reaminteasca ca nu toti oamenii suntem dotati cu aceleasi calitati si ca cel mai eficient ne iese daca uitandu-ne in oglinda acceptam ceea suntem si participam, ca intr-o echipa de fotbal, care e dotat cu reflexe de portar, portar, care de fundas, fundas si etc, ne-avand rost sa ne inghesuim toti sa jucam "varf", daca nu avem calitatile necesare, pentru ca de pierdut, nu pierdem individual ci, pe echipa.

Se vede si din Facebook, pornirea multora impotriva politicii si "fraternizarea" cu "tehnocratia".
Ia mai ganditi-va, nu a facut asta si comunismo-ceausismul?
Poetii, artistii, filozofii nu se fabrica. Ei se nasc.
Ceausescu a crezut ca poate sa fabrice politicieni si a infiintat "Stefan Gheorghiu".
Orice indeletnicire se poate face "cu talent" sau "fara talent".
Ies si de la conservator, buni instrumentisti, dar ce e innascut (cine are talent nativ) in conservator isi completeaza talentul daca il are. Daca nu, canta si el cum poate, dar nu o sa umple sali, de unul singur.

Sunt destul de multi cei care, sustinand tehnocratia, nu inteleg ca de fapt sustin comunismul in defavoarea Democratiei.
Dar cum, spunand USL spui ne-democratie, tot ce survine din USL (incepand cu Iohanis) este paralel cu democratia ca un drum rutier cu o cale ferata.

La nivel personal, gasesc la Miscarea Populara parte din genul de politica pe care il caut, dar desi mai mult decat la orice alta grupare, mult mai putin decat am nevoie.
Dar, despre asta, intr-o viitoare postare.

No hay comentarios:

Publicar un comentario