lunes, 9 de noviembre de 2015

Politica si Religia

Politica si Religia reprezinta "partile principale" (doua sectiuni), ale unei aceleiasi materii: "filozofia".

Religia se afla in situatia "primului nascut" in timp ce Politica se afla in situatia celui de-al doilea nascut.
In mod logic, cele doua tipuri de filozofie nu ar avea de ce sa se bata intre ele, netintind amandoua aceeasi destinatie (Religia cautand "raiul" in Cer, in timp ce Politica cauta "raiul" . . . pe Pamant).

Numai ca, in realitate, "formatorii de opinie" (indiferent filozofia) isi folosesc (de cand lumea) adeptii spre a subjuga adeptii de alte orientari filozofice decat ei, asa ca ne-mai-stiindu-se ce a fost mai intai; "victima" sau "agresorul" s-a creat un "cerc vicios", un cerc carora unii incearca sa il opreasca din rotirea lui, iar altii ii alimenteaza aceasta invartire.
.
Nici Religia si nici Politica nu sunt "filozofii unitare", 
Religia are o "lista a religiilor" destul de stufoasa, iar Politica nu se lasa nici ea mai prejos avand si ea o "lista a politicilor" care se incadreaza tot la . . . "stufoasa"


In timp ce pentru sectiunea Religie, "Cartea cartilor" (cartea de capatai) o reprezinta (cel putin privind lucrurile din geografia cristiana) Biblia, pentru sectiunea Politica, "Cartea cartilor" (cartea de capatai) este reprezentata de ceea ce denumim "Declaratia Universala a Drepturilor Omului".

In mica mea biblioteca, manualul numit in limba romana Biblie, convietuieste de minune cu manuale de gramatica a limbii (atat romane cat si spaniole) cu manuale de istorie, cu manuale de filozofie sau cu manualul numit in spaniola "Santa Biblia".


De o parte, Religia, este impartita in zeci si sute de "politici" (credinte, crezuri, convingeri) care cauta raiul (adica Paradisul) in imaginatul Cer, iar de partea cealalta, Politica, care e impartita si ea tot intr-o multitudine de . . . "religii" (credinte, crezuri, convingeri), dar care cauta "raiul" (adica Democratia), pe concretul Pamant

Nu e paguboasa nici o convingere, nici o credinta, nici un crez, cata vreme nu pretinzi altcuiva (decat tie insuti) sa adopte convingerea, credinta, crezul tau.

Orice convingere este buna cand vine efectiv in sprijinul speciei umane (iar prin asta in sprijinul fiecarui membru al speciei), fara vreo deosebire, si este rea, cand in loc de uniune la nivel de specie, creeaza dezbinare si razboi.
Bine e sa luam ce e bun, si dintr-o parte si din cealalta, si sa impletim, din amandoua firele, haine care sa ne tina de cald, si nu franghii cu care sa ne lovim.

"Cartea de capatai" in fata careia se inclina (si nu . . . "se inchina") Democratia, reprezinta o varianta actualizata, concisa si concludenta (la nivel cu secolului 21), a celor mai bune invataturi ale Lumii (inclusiv a tot ce este demn de urmat, din vreo "carte de capatai" de-a Religiei) si toate astea se afla grupate in cartea de capatai a Politicii, cea numita "Declaratia Universala a Drepturilor Omului"), carte care urmata (urmata cum urmezi indicatiile unui proiect, in constructii) conduce la obtinerea (si cu asta existenta) conceptului denumit "Democratie". 

No hay comentarios:

Publicar un comentario