miércoles, 18 de noviembre de 2015

Cerinte pentru functia de politician

Politicianul (ca si sportivul, ca soferul, ca solistul de muzica, etc), este de cinci categorii:  "angajat", "amator", "chibit", "pasager", "afon".
Asa am identificat eu, in baza propriilor perceptii, cinci clase, pe care hai sa incercam a le defini:

 - politician angajat; actor politic confirmat asa de votul electoral si care primeste remuneratie pentru "rolul politic" pe care electoratul l-a angajat (ca; presedinte de statsenatordeputat, primar, consilier)
 - politician amator; actor politic care joaca rol de . . . "membru cotizant" sau "simpatizant cotizant" intr-un "partid politic in activitate" (partid valid din punct de vedere juridic).
 - microbist (chibit) politic; spectator politic (wiew-spectator, tele-spectator) care "traieste faza" din "tribuna" (din tribuna reala sau din tribuna virtuala) fiind conectat cu doua (auzul si vazul) din cele cinci simturi naturale, tot timpul la "viata politica";
 - pasagerul politic; persoana majora si cu discernamant care intervine sporadic / rar (mai mult in ziua votului, prin actiunea de a vota);
 - afonul politic; persoana majora si cu discernamant, dar complet neatrasa de viata, de fermentatia politica (echivalent al "mireanului" in religie).


Ei bine, iata aici o piramida, un "podium", in care locurile de la 1 la 5 sunt ocupate de ceea ce putem numi "politician de profesie" (inpropriu denumit "politician profesionist), adica "persoane remunerate pentru serviciu politic".

Pentru ca lucrurile sa mearga spre bine, ideal ar fi ca "locatarilor" treptelor 7, 8 si 9 sa li se scoale (cum se zice) pofta da a ingrosa randurile treptei 6. Dar asta, ca si erectia, doar daca e naturala si nu . . . impinsa de cineva de la spate.
Doar auto-crearea unei "baze de selectie" puternica, "competitia superconcentrata" (de la 120 de candidati, in sus, pentru 100 de locuri eligibile) intre "membri legitimati" ar duce la o buna selectie pentru locurile eligibile de pe treptele 5, 4, 3, 2,1 si nu "competitia diluata" (sub 100 de candidati la 100 de locuri eligibile).


Pentru ca am tot vazut prin media, tot soiul de referiri la bogatia sau saracia studiilor academice in ce priveste "actorul/jucatorul politic", e de spus ca in realitate, politicianului, stiintele politice nu ii pretinde diploma, la fel cum nu se pretinde diploma oricaror artisti.
Pentru ca, are aceeasi conditie juridica ca si artistul, nici politicianului nu i se pretinde mai multa scoala decat i se pretinde unui toreador, unui pictor, unui solist vocal sau unui solist instrumental.

Iata aici mai jos ce prevad legile dintr-o tara UE, si nu vad argumentele pentru care nu ar avea valabilitate spusele de aici, oriunde altundeva in lume (adica si in Romania):

 Traducere

În Spania, se estimează că există aproximativ 75.000 de politicieni, conform hotărarii urnelor (si nu aproximativ 450 000 asa cum jurnalul Elaguijón, a difuzat ca fiind o informatie de-a cabinetului prim-ministerial).

Cerinte pentru a fi politician
Pentru ca o persoană sa poată ocupa o poziție politică (cum ar fi consilier, primar, deputat, senator, ministru, prim-ministru, presedinte), nu se pretind nici un fel de studii (de studii certificate de vreo diplomă scolară).Pentru ca o persoană sa poata deveni "membru al Guvernului" este necesar să fie de nationalitate (in cazul romanesc, romană), sa fie "persoană majoră", sa se bucure de drepturile de sufragiu activ și pasiv, și să nu fie dezabilitată de la deținerea unei funcții publice prin hotărâre judecătorească.

Nota admin: Faptul ca nu se pretinde nici un fel de diploma, nu inseamna cu nimic ca este oprit cineva sa aibe oricate diplome. Viata (social umana) insa este o competitie la care participa vrand-nevrant, tot ce e faptura umana. Scoala este o institutie "facuta", o institutie conventionala (creata de oameni) si nu . . . "nascuta". Asa ca politica, daca e politica democrata, da aceleasi sanse oricarei persoane, iar acela care are ca atu invataturi deprinse in scoala, nu il opreste nimeni in a si le folosi spre a castiga intrecerea. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario